Tema 5 – Locuinta, Studio Pentru Un Pictor

Ciclul primar / Anul I – semestrul 2
Numar de credite: 5
Perioada elaborarii proiectului: 31.03.2010 la 17.05.2010

LOCUINTA STUDIO PENTRU UN PICTOR

“Cred ca planul este o societate de camere. Un plan adevarat este acela in care camerele isi vorbesc una alteia. Cand privesti un plan poti spune ca vezi cum structura spatiilor iese la lumina.”
Louis I. Kahn – Between Silence and Light

I. SCOPUL DIDACTIC.

Exercitiul nr.5 se inscrie in seria temelor legate de experimentul “9 patrate” analiza propusa studentilor urmand in mod logic un salt din punct de vedere al complexitatii conceptuale. Pe de-o parte studiul planului se dezvolta pentru prima data pe doua niveluri, elementul “scara” intervenind ca un generator de tensiune suplimentar in compozitia spatiilor.

Pe de alta parte parametrii functionali se complica, fiind introdus un grup de spatii complementar celor ce alcatuiesc o locuinta unifamiliala de baza. In cele din urma, prin personalizarea prezumtivului client – propus a fi un artist plastic – se ofera studentilor prilejul unei amplificari a logicii justificarilor pentru solutiile spatial-formale propuse, compozitia arhitecturala avand sansa de a capata si o incarcatura simbolica.

Exista trei planuri de evidentiere a unor relatii in arhitectura: formal, fucntional si simbolic.

In general ceea ce numim o buna arhitectura intrupeaza aspecte ale unuia sau mai multora dintre aceste planuri iar ceea ce numim marea arhitectura le include pe toate trei. O arhitectura care are calitati de compunere formala, functionala si totodata transmite semnificatii simbolice are o forta deosebita.

1. Compunerea formala: include principiile de ordonare utilizate in compozitia arhitecturala cum sunt axele, simetria, ierarhia, datumul, ritmul si transformarea. Urmand aceste principii se creaza o compozitie arhitecturala conventional corecta. Principiile avute in vedere de arhitect intrupeaza Ideile si valorile clientului.

2. Structurarea functionala: include elemente, forme si spatii ce au o valoare din punct de vedere al tipului de utilizare. Criteriile functionale sunt prima ratiune determinata intr-un proiect insa nu includ si calitatile formale pentru a crea o compozitie arhitecturala conventional corecta si nici elementele simbolice care sa aduca poezia in arhitectura.

3. Simbolica: o constiuie elementele arhitecturale care reprezinta o idee, un concept.
Prin acest exercitiu se urmareste aplicarea de catre student a principiilor teoretice de organizare si ordonare subliniate mai jos, studiate in cadrul cursului de „Compozitie in arhitectura”, in cursul semestrul II, mentionate pe scurt in continuare.

II. OBIECTUL STUDIULUI – ELEMENTE TEORETICE

Un pictor a comandat sa-i fie proiectata o locuinta unde urmeaza sa locuiasca cu sotia sa si baiatul lor in varsta de 12 ani. Casa va fi amplasata pe un teren aflat la intersectia a doua strazi, intr-un nou cartier residential neavand inca un caracter architectural definit. Pe acelasi teren pictorul doreste sa construiasca si studio-ul sau de pictura. Terenul are forma dreptunghiulara 50,0m x 30,0m, amenajarea intregului teren constituind parte integral a propiectului ce se cere intocmit: dalaje. Nu se prevad locuri de parcare.

III. ELEMENTE DE TEMA

Constructia va fi alcatuita din 8 moduli structurali, avand dimensiunile in plan 4,20 x 4,20 m si inaltimea de 3,60m, inclusiv placa. Modulii structurali se vor desfasura pe doua niveluri (parter + etaj), fiind dispusi paralel, doi moduli pe latime si 4 moduli pe lungime.

Modulii vor fi adiacenti cel putin cate doi, pe o directie sau alta, pentru intregirea ansamblului fiind posibile adaugiri complementare cu latime de maxim ½ modul. Aceste adaugiri nu sunt obligatorii si tin strict de Solutia adoptata de fiecare student in parte.

Modulii vor avea stalpi si grinzi cu dimensiunile de 40×40cm, iar planseele vor avea grosimea de 20cm, inclusiv finisajul pardoselii.
Placa de peste etajul al doilea va avea grosimea de 30cm, inclusiv straturile de hidro-termoizolatie.
Peretii exteriori vor avea grosimea de 20cm, iar cei de compartimentare numai 10cm.

Principalele spatii ale locuintei vor fi:

A. Locuinta:

– Living-room
– Loc de luat masa
– Dormitor matrimonial + baie (cada, wc, lavabou)
– Dormitor adolescent + baie (dus, wc, lavabou)
– Bucatarie (front minim 2,40m)
Se vor prevedea dulapuri cu un front de minim 1,20m / persoana..

B. Studio-ul:

– Grup sanitar (wc, lavabou)
– Spatiu expunere lucrari
– Mic birou
– Spatiu de depozitare material
– Spatiu de lucru

Fiecare student este liber sa adauge spatii / functiuni daca simte ca sunt necesare pentru a complete modul in care intelege sa raspunda la necesitatile clientului.Locuinta si studio-ul pot avea un acces comun, tot asa cum pot avea accese separate. In functie de Solutia preferata studentii vor justifica prin organizarea spatial-formala si prin tratarea fatadelor focmula adoptata.

IV. CALENDARUL ETAPELOR DE PROIECTARE

Miercuri 31.03.2010 / Sala Studio – parter / Prezentarea proiectului
– Toate Grupele – ora 13.30
Etapa I – Proiect locuinta – planse + macheta finala / perioada 31.03.2010 – 03.05.2010
Predarea la fiecare atelier, la seful de atelier
– Grupele de dimineata – ora 9.00 – 10.00
– Grupele de dupa-amiaza – ora 14.00 – 15.00
Etapa II – Spatiu cu scara interioara / perioada 03.05.2010 – 17.05.2010
Predarea la fiecare atelier, la seful de atelier
– Toate grupele – ora 11.00 – 12.30
Judecarea proiectelor in atelier – in ziua predarii – incepand cu ora 13.30
Judecarea in comisia de catedra a proiectelor propuse pentru note sub 6 si peste 8
– in maxim 3 zile dupa predare, in functie de programarea celorlalte activitati

V. REDACTAREA PROIECTULUI

Proiectul se va redacta obligatoriu pe hartie alba de desen in cerneala neagra (tus), de mana, fiind interzisa utilizarea oricaror tehnici digitale sau colaje. Randarea este la libera alegere a studentilor – creioane colorate, carioca, laviu de acuarela sau guase, etc.

Formatul obligatoriu al hartiei este 50×70cm, dispus pe orizontala, numarul planselor find lasat la libera alegere a studentilor, in functie de modul de repartizare a pieselor in planse.

Macheta se va realiza dintr-unul sau maxim din doua materiale diferite (lemn, mousse de poliuretan, polistiren extrudat, plexiglass) pe un suport avand dimensiunile 50×70cm. Pentru suport se va folosi acelasi tip de material(e).Fixarea elementelor intre ele (daca este cazul) si de blatul suport se va face cu adeziv specific tipului de material utilizat.

Proiectul va contine, la scara 1:50, urmatoarele piese:

Etapa I
– Plan inclusiv amenajarile exterioare
– Cele 4 elevatii
– Doua sectiuni
– Diagrama concept a constructiei spatiale propuse (*)
Etapa II
– axonometrie izometrica ascendenta cu spatiul ce cuprinde scara de acces la etaj
– Macheta cuprinzand intreg terenul

(*) prin diagrama concept se intelege un desen, schema, schita (redactata intr-o tehnica la alegerea studentilor) care rezuma ideea de baza a compunerii proiectului.
Plansele vor avea in stanga jos un cartus, avand dimensiunile din schita alaturata, continand informatii privitoare la autorul proiectului.

VI. CONDIŢII DE PREDARE

Proiectul se considera predat numai in conditiile in care s-a respectat numarul minim obligatoriu de corecturi (3 corecturi) si prezenta la minim 50% din sedintele de atelier precum si predarea tuturor pieselor obligatorii la fiecare faza de predare.
In coltul din dreapta jos, pe fiecare plansa, se va desena un cartus cu dimensiunile 18,00×3,00cm:

Nerespectarea temei ca si lipsa la corectura la panou va fi tolerata, numai cu diminuarea notei maxime de referinta cu doua puncte, in cazuri de exceptie, cand calitatea conceptului proiectului este foarte ridicata. Intarzierea la predarea fazei intermediare (macheta de studiu) si judecata la panou se penalizeaza cu diminuarea notei de referinta cu 1 punct.

In general nerespectarea temei, lipsa corecturii la panou sau nerespectarea numarului minim de corecturi, precum si nerespectarea datei si orei precizate pentru predarea finala a proiectului sau lipsa la predare a unor piese (inclusiv macheta) va echivala cu nepromovarea proiectului si notarea cu nota 1 (unu).

Predarea proiectului (etapa II – finala) se face conform termenelor precizate mai sus.
Nu se admit derogari de la acest termen limita, in afara celor permise de regulament.

La fiecare corectura vor fi prezentate schitele de la corectura anterioara. In ca contrar corectura anterioara este considerata anulata si eliminata din lista corecturilor efectuate. Corecturile se fac numai pe schite prezentate de catre student.

VII. NOTAREA

Criteriile de apreciere si notare a proiectelor sunt urmatoarele:
Etapa I
– Respectarea temei; (se noteaza cu maxim 8)
– Prezenta si participarea la atelier; (se noteaza cu maxim 8)
– Relatia functiune – organizare spatiala
– Ingeniozitate si creativitate;
– Claritatea compunerii – conceptului;
– Dispunerea in teren si rezolvarea accesului;
– Calitatea prezentarii grafice si claritatea redactarii proiectului;
– Acuratetea executiei machetei;
Etapa II
– Respectarea temei; / notat cu maxcim 8 (opt)
– Prezenta si participarea la atelier; / notat cu maxcim 8 (opt)
– Modul de integrare a scarii in spatiul interior aferent:
– Ingeniozitate si creativitate;
– Claritatea compunerii – conceptului;
– Calitatea prezentarii grafice si claritatea redactarii proiectului;
– Acuratetea axonometriei;

Nota finala se compune din 70% nota etapa I si 30% nota etapa II.


VIII. BIBLIOGRAFIE

(1) Ching, D.K., Francis – Architecture Form, Space and Order – Wiley & Sons, Editia IV, 2007
(2) Ching, D.K., Francis – Architectural Graphics – Wiley & Sons, Editia IV, 2003
(3) Ching, D.K., Francis / Juroszek, Steven – Design Drawing – Wiley & Sons, 1998
(4) Krier, Rob – Architectural Composition – Rizzoli NY, 1988
(5) Schirmbeck, Egon – Idea, Form and Architecture – Van Nostrand Reinhold, 1987
(6) Von Meiss, Pierre – Elements of Architecture, From Form to Place, Spon Press, 1998
(7) Padovan, Ri chard – Proportion Science, Philosophy, Architecture – Spon Press, 1999
(8) Revista ArchiCREE nr.332 / 2007 – Maisons 2007
(9) Revista ArchiCREE nr.337 / 2008 – Maisons 2008
(10) Revista ArchiCREE nr.342 / 2009 – Maisons 2009
(11) http://ocasapezi.wordpress.com – locuinte unifamiliale

Intocmit

Lect.dr.arh. Dan Nicolae Agent

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: