Tema 1 – Constructie Spatiala

TEMA DE PROIECTARE: CONSTRUCTIE SPATIALA CU ELEMENTE SIMPLE STANDARD

Ciclul primar / Anul I – semestrul 1
Numar de credite: 3
Perioada elaborarii proiectului: de la 05.10.2009 la 02.11.2009

Creativitatea este o abilitate aparte de a organiza informatia astfel incat, pornind de la o tema data, se obtin o multitudine de variante, este capacitatea de a prelua o informatie si a o prezenta intr-o maniera fara precedent. Fara creativitate esti sortit plagiatului sau epigonismului.
Gunnar Birkets – Process and Expression in Architectural Form

I. SCOPUL DIDACTIC.

Acest prim exercitiu are menirea de a introduce studentul, viitor arhitect, intr-un prim dialog cu elementele primare de compunerea arhitecturala – linia, planul, volumul – si, fara a avea o conotatie functionala sau tehnic–structurala sa investigheze relatiile de reprezentare intre proiect (planuri, elevatii si sectiuni) si constructia spatiala concreta (materializata printr-o macheta).
Studentii se vor acomoda pe de-o parte cu tehnicile de baza de redactare si conventiile standard de transcriere grafica a unui proiect – grosimile de linii si semnificatia acestora, sistemul de cotare, tipul de randare, scara de reprezentare si corespondenta intre diferitele elemente ale unui proiect.
Pe de alta parte studentii au ocazia de a face, prin corelarea elementelor de redactare in planul foii de desen cu macheta, o prima constatare a modului in care realitatea unei constructii imaginate spatial este ilustrata in proiect.
Totodata acest exercitiu este o prima confruntare cu exigentele activitatii de proiectare: timing de derulare a proiectului, termene de predare, elaborarea unui concept generator al proiectului, sustinerea propriului concept in cadrul corecturilor.
Se urmareste prin acest exercitiu, stimularea de la bun inceput a capacitatii imaginative si creativitatii studentilor si deprinderea esentiala pentru creatia unui arhitect a obisnuintei de a accede direct, dincolo de orice constrangeri de tip functional sau tehnic, poetica compunerii spatiale ca o componenta de baza a gandirii arhitecturale.

II. OBIECTUL STUDIULUI

Fiecare student va trebui, in cadrul exercitiului sa elaboreze o compozitie spatiala (in trei dimensiuni) care sa sugereze o constructie arhitecturala, cu ajutorul unui numar limitat de elemente simple liniare, planare si volumetrice si un numar limitat de tipodimensiuni.

III. ELEMENTE DE TEMA

In cadrul compunerii constructiei spatiale studentii vor avea libertatea de a folosi unul sau mai multe din urmatoarea serie de elemente simple:
– Bara cu diametrul de 8mm si/sau 10mm si lungimea de 5cm si/sau 10cm.
– Panou cu grosimea de 3mm si dimensiunile 10×10cm si/sau 5×10cm
– Cub cu latura de 3cm si/sau 5cm
Constructia spatiala va fi alcatuita din minim 20 si maxim 30 de elemente, fiind obligatorie utilizarea a minim unul din fiecare tip de elemente si a cel putin 4 din cele 8 tipodimensiuni de mai sus. Constructia se va inscrie intr-un volum limita imaginar avand dimensiunile in plan de maxim 30cm si inaltimea de maxim 20cm.
Compozitia se poate dezvolta pe inaltime sau pe lungime sau poate constitui un volum adunat.
Exista libertate totala in ceea ce priveste modul de dispunere sau alaturare a elementelor. Acestea pot fi asezate izolat in plan, pot face contact intre ele sau pot fi suprapuse. Nu se admite intersectarea sau intrepatrunderea elementelor componente. Dispunerea pe diagonala este admisa numai daca sunt intr-un plan paralel cu una dintre laturile volumului limita imaginar.

IV. CALENDARUL ETAPELOR DE PROIECTARE

Luni 05.10.2009 / Sala Studio – parter / Prezentarea proiectului
– Toate grupele – pra 10.00
Etapa I – macheta de studiu / perioada 07.10.2009 – 14.10.2009
Predarea la fiecare atelier, la seful de atelier
– Grupele de dimineata – ora 9.00 – 10.00
– Grupele de dupa-amiaza – ora 14.00 – 16.00
14.10.2009 / Prelegere – Tehnica desenului tehnic / conventii, standarde
– Toate grupele / Sala Studio ora 13.30 – 14.50
Judecata / notarea machetelor la fiecare atelier, in ziua predarii
comentarea de fata cu studentii a machetelor
Etapa II – Proiect – planse + macheta finala / perioada 19.10.2009 – 02.11.2009
Predarea la fiecare atelier, la seful de atelier. Machetele vor fi fotografiate.
– Grupele de dimineata – ora 09.00 – 10.30
– Grupele de dupa-amiaza – ora 14.00 – 15.30
Proiectele se judeca in cadrul grupelor in ziua predarii
Judecata „mare” se face marti 03.11.2009 incepand cu ora 10.00

V. REDACTAREA PROIECTULUI

Proiectul se va redacta obligatoriu pe hartie alba de desen in cerneala neagra (tus), de mana, fiind interzisa utilizarea oricaror tehnici digitale sau colaje. Randarea este la libera alegere a studentilor – creioane colorate, carioca, laviu de acuarela sau guase, etc.
Formatul obligatoriu al hartiei este 50×70cm, dispus pe orizontala, numarul planselor find lasat la libera alegere a studentilor, in functie de modul de repartizare a pieselor in planse.
Machetele se vor realiza dintr-unul sau maxim din doua materiale diferite (lemn, mousse de poliuretan, polistiren extrudat, plexiglass) pe un suport cu dimensiunile de 30×30cm. Pentru suport se va folosi acelasi tip de material(e).
Fixarea elementelor intre ele (daca este cazul) si de blatul suport se va face cu adeziv specific tipului de material utilizat.
Proiectul va contine, redactate la scara 1,5:1 (1cm in desen = 0,75cm in macheta) urmatoarele piese:

– Plan (vedere de sus)
– Cele 4 elevatii (vederi laterale)
– Sectiune verticala (paralela cu una dintre elevatii)
– Diagrama concept a constructiei spatiale propuse (*)
– Macheta se va preda la scara 1:1.

(*) prin diagrama concept se intelege un desen, schema, schita (redactata intr-o tehnica la alegerea studentilor) care rezuma ideea de baza a compunerii proiectului.

VI. CONDIŢII DE PREDARE

Proiectul se considera predat numai in conditiile in care s-a respectat numarul minim obligatoriu de corecturi (3 corecturi) si prezenta la minim 80% din sedintele de atelier precum si predarea tuturor pieselor obligatorii la fiecare faza de predare.

In coltul din dreapta jos, pe fiecare plansa, se va desena un cartus cu dimensiunile 18,00×3,00cm.

Nerespectarea temei (numarul si tipodimensiunile obligatorii, dispunerea unor elemente pe diagonale altfel decat stipulat in tema, dimensiunile volumului limita, lipsa a maxim uneia dintre elevatii, etc.) ca si lipsa la corectura la panou va fi tolerata, cu diminuarea notei maxime de referinta cu doua puncte, numai in cazuri de exceptie, cand calitatea conceptului proiectului este foarte ridicata.
Intarzierea la predarea fazei intermediare (macheta de studiu) si judecata la panou se penalizeaza cu diminuarea notei de referinta cu 1 punct. In general nerespectarea temei, lipsa corecturii la panou sau nerespectarea numarului minim de corecturi, precum si nerespectarea datei si orei precizate pentru predarea finala a proiectului sau lipsa la predare a unor piese (inclusiv macheta) va echivala cu nepromovarea proiectului si notarea cu nota 1 (unu).

Predarea proiectului (etapa II – finala) se face conform termenelor precizate mai sus.
Nu se admit derogari de la acest termen limita, in afara celor permise de regulament.
La fiecare corectura vor fi prezentate schitele de la corectura anterioara. In caz contrar corectura anterioara este considerata anulata si eliminata din lista corecturilor efectuate. Corecturile se fac numai pe schite sau machete de studiu prezentate de catre student.

VII. NOTAREA

Criteriile de apreciere si notare a proiectelor sunt urmatoarele:
– Respectarea temei;
– Ingeniozitatea si originalitatea constructiei spatiale;
– Complexitatea constructiei spatiale;
– Claritatea compunerii – conceptului;
– Calitatea si claritatea redactarii proiectului;
– Acuratetea executiei machetei;

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: